Technische Gegevens voor landbouwtrekkers Ursus

Advertentie

Selecteer een model voor landbouwtrekker Ursus:

Geschiedenis van Ursus-tractoren

De geschiedenis van Ursus-tractoren begon in het verre jaar 1893 in Warschau, toen drie ingenieurs – Ludwik Rossman, Kazimierz Matecki, Emil Schönfeld – en vier ondernemers besloten om een bedrijf op te richten genaamd Towarzystwo Udziałowe Specjalnej Fabryki Armatur. Hun activiteiten waren gericht op de productie van armaturen voor de suiker-, voedingsmiddelen- en distilleerindustrie, evenals brandkranen en verwarmings- en sanitair armaturen.
In 1902, tijdens de uitbreiding van de fabriek, besloten ze om ook verbrandingsmotoren te gaan produceren. Geïnspireerd door de populariteit van Henryk Sienkiewicz’s roman “Quo Vadis”, veranderden ze de naam van het bedrijf in Ursus. Het nieuwe handelsmerk, gestileerd als een tandwiel met de drie letters URSUS gecodeerd, werd een herkenbaar symbool.
In 1910 verhuisde de fabriek naar de buitenwijken van Warschau, waar ze de productie van armaturen voortzetten en verbrandingsmotoren aan het assortiment toevoegden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, ondanks vernielingen en het weghalen van machines door het Russische leger, herstelde Ursus zich en ging door met de productie van verbrandingsmotoren. In de jaren 1916-1918 werd een poging ondernomen om de eerste Poolse tractor te construeren, wat resulteerde in de bouw van één prototype.
In het interbellum, in 1920, werd het bedrijf omgevormd tot de Fabriek van Motoren en Tractoren “Ursus”, maar de productie van tractoren begon pas in 1922. Tussen 1923 en 1927 produceerde Ursus de eerste Poolse landbouwtractoren, geïnspireerd op het Amerikaanse model “Titan”. In 1930 werd Ursus opgenomen in de staatsstructuren van Państwowe Zakłady Inżynierii (PZInż), waar de productie van militaire voertuigen, tanks, auto’s en motorfietsen begon.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Ursus-fabrieken gebruikt door de Duitsers voor de productie van tanks en luchtpompen. Na de oorlog besloten de autoriteiten in 1946 om te beginnen met de productie van landbouwtractoren in de Ursus-fabrieken. In 1955 begon men met de ontwikkeling van een nieuwe Poolse tractor, en in 1960 werd het legendarische model Ursus C-325 geïntroduceerd, dat het prototype werd van de lichte tractorfamilie die 34 jaar lang werd geproduceerd.
Na de oorlog nam Ursus in 1971 het besluit om tractoren te produceren onder licentie van Massey-Ferguson, wat leidde tot uitbreiding van de fabrieken en verhoogde productie. De jaren 1980-1990 waren een periode van intense ontwikkeling van Poolse technische expertise, wat resulteerde in de productie van moderne Ursus-tractoren. Het Ursus-merk werd wereldwijd erkend en tractoren met de beer in het embleem werden wereldwijd populair.
Na de politieke veranderingen in Polen in 1989 onderging Ursus een reorganisatie en privatisering. In 1991 vond de scheiding plaats van het samenwerkingsverband, waaruit Ursus Tractor Industry Works ontstond. In de daaropvolgende jaren onderging het bedrijf talrijke structurele veranderingen en in 2011 bundelde het zijn krachten met een andere producent van landbouwmachines, POL-MOT Warfama SA.

Delen op:
AgriSpec Facebook